LAGEN OM VINTERDÄCK GÄLLER MELLAN 1 DECEMBER – 31 MARS VARJE ÅR.

Vinterdäck

Att ha bra vinterdäck på bilen är viktigt för både säkerheten, miljön och plånboken.

Vinterdäck är de däck du har på bilen när det råder vinterväglag – lagen säger mellan 1 december-31 mars. Anledningen till att du byter till vinterdäck, och inte behåller sommardäcken på över vintern, är för att sommardäcken presterar betydligt sämre i snö och på is. Skillnaderna i väggrepp är stor.

Om snön kommer tidigt eller håller i sig får du förlänga vintersäsongen mellan 1 oktober-15 april. Skulle det komma snö eller bildas is på vägarna utanför denna perioden är det också okej att ha vinterdäck, men då måste du byta tillbaka igen när det råder barmark.

Enligt lag får du behålla dubbfria vinterdäck på året om, med andra ord även över sommaren – men detta är något som du bör undvika. Dubbfria vinterdäck har betydligt sämre broms- och styrprestanda på barmark och eftersom däcken är bilens enda kontakt med marken – och således en avgörande faktor för din säkerhet – är det viktigt att de är så bra som möjligt. Det är också viktigt eftersom bra däck ger lägre bränsleförbrukning, högre komfort och innebär en besparing på miljön.

Vinterdäck finns som sagt i två varianter: dubbade vinterdäck och dubbfria vinterdäck. Dubbdäcken har små dubbar av metall, detta gör dem fördelaktiga på isig körbana. Dubbfria vinterdäck saknar dubbar, och kan delas upp i två grupper: en nordisk typ och en centraleuropeisk typ. Det har att göra med vilket klimat de är utvecklade för. De nordiska dubbfria vinterdäcken är generellt sätt bättre säkerhetsmässigt i vårt klimat.

När det kommer till säkerhet påverkar även däckets mönsterdjup denna. Minsta tillåtna mönsterdjup enligt lag är 3 millimeter på vinterdäck, sedan måste du byta. Men ju djupare desto bättre.

Spara pengar med rätt däck

Däcken på bilen påverkar kraftigt dess bränsleförbrukning. De står för cirka 20 procent av denna. De mest energieffektiva däcken idag innebär en besparing på uppskattningsvis 10 procent för plånboken – och självklart även en besparing på miljön.

Priserna på vinterdäck varierar dock kraftigt. Det är inte alltid som dyrast är bäst, men oftast presterar de dyrare däcken bättre eftersom mer resurser lagts ner på att utveckla och tillverka dem. Undvik begagnade däck om du inte är riktigt duktig på att läsa av mönsterdjup och generellt slitage.

Det som påverkar priset är en mix av märke, prestanda och speciella egenskaper. Ska du bara ha däck utan fälg ligger normalspannet någonstans mellan 1 000 – 4 000 kronor per däck, men det finns vinterdäck som kostar mer än så.

Däcken köper du antingen online, eller hos din lokala återförsäljare. Väljer du att köpa dem online får du dem hemlevererade.

Men innan du kan köpa däcken måste du veta vilken typ som passar din bil, mått, regler och vad som utgör ett riktigt bra vinterdäck. Först med den kunskapen kan du göra rätt val för dig och din bil. Nedan följer all information du behöver för att fatta beslutet.

Välj rätt däck

När du ska köpa nya vinterdäck är det mycket som ska stämma. Förutom att de ska ha rätt mått måste de även passa bilens vikt och hastighet, samt så ska de ha E-märkning (alternativt e-märkning). Du måste även göra valet mellan dubbat eller dubbfritt.

Hör av dig till oss så ger vi dig förslag och pris på de rätta däcken till just din bil!